A Műegyetem igenis igazi egyetem

Illustration for article titled A Műegyetem igenis igazi egyetem

Ugyan az index bejegyzése elsőre lecsirkézte a bagolynak öltözött előadót, de később javította.

Advertisement

Egy olyan rendezvényen lépett fel, ahol 300 kisgyerek számára szeretnék vonzóvá, szerethetővé tenni a természettudományokat, azon belül is a fizikát.

Advertisement

Mert ez a bagoly nem más, mint Dr. Orosz László, a BME fizika tanszékének vezetője.

Egy személyes szál: a Műegyetemen az egykori okleveles villamosmérnöki képzésben az első 3 félévben oktatták a fizikát. Az a Dr. Dér János volt az egyik legszigorúbb figura az első két félévben, aki a legendás Dér-Radnai-Sós fizika példatár egyik szerzője volt. Amikor a nagyZH-kon sétált a sorok között és belenézett a feladatmegoldásokba, számtalanszor tett kellemetlen megjegyzéseket. Egyszer felettem is megállt, mikor épp egy (elméleti) végtelen hosszú, áram járta vezető mágneses terét kellett volna kiszámolnom. Kolléga - mondta - magának ez nem fog menni. És igaza volt. De azért később valahogy mégis levizsgáztam.

Advertisement

Ehhez képest Dr. Orosz László előadásai és vizsgarendszere valami elképesztő felüdülést jelentettek. Nem kisebb témát vitt akkoriban, mint a kvantummechanika, ami azért lássuk be nem egy kis falat. Biztosra ment, úgy építette fel a feladatlapokat, hogy a tippelős megoldásokra ne legyen esély a vizsgákon és teszteken. A szándékosan elrontott skalár és vektoriális szorzatok és összetett operátorok vicces elegyét rakta bele egy-egy tesztkérdésbe választhatónak, aki nem értette, mi volt a megfejtés, az elbukott.

Velem valahogy megszerettette ezt a témakört, egész jó eredménnyel vizsgáztam végül nála.

Advertisement

Nagyon kevés előadó volt, akikre ennyi idő után meghatározóként emlékszem vissza. Péceli Gábor professzor úr, ő a most távozó rektor, Dr. Kis Ottó, a legjobb matek előadó ever, természetesen Dr. Veszely Gyula, aki az elektromágneses tereket és a villamoságtant oktatta és végül, de nem utolsó sorban Dr. Orosz László. Nincs sorrend, a felsorolás nem is feltételenül teljes.

Hosszú lett a poszt, de ne sikkadjon el a lényeg: hatalmas tisztelet, 9-14 éves gyerekeknek előadni talán nehezebb, mint mindig másnapos villanykarosoknak.

Share This Story

Get our newsletter