Márczius 15

Illustration for article titled Márczius 15

II. Miklós (Николай Александрович Романов) orosz cárt 1917. március 15-én mondatták le a trónjától a szovjet forradalmár kommunisták. Aztán az egész családját szépen lemészárolták a bolsevikok 1918 júliusában, jelöletlen gödrökbe ásták el egy erdőbe.

Advertisement

Van erről egy tök jó rajzfilm is, a Disney-féle Anasztázia. Biztos sokan láttátok, arról szól, hogy a mészárlásból talán ő egyedüliként menekült meg és ezt dalban mondja el.

Ez a sztori persze nem igaz, egy lengyel nő adta ki magát Anasztáziának, de egész sokáig el tudta hitetni a teljes nagyvilággal, hogy márpedig ő cári leszármazott. A DNS vizsgálat utólag cáfolta.

Advertisement

Ennek ellenére a legenda máig él.

II. Miklós orosz cár Viktória brit anyakirályné unokája volt.

Viktória anyakirályné Britannia legszebb korszakának uralkodója, nem véletlen, hogy róla nevezték el a viktoriánus kort. Volt benne ambíció a brit gyarmatbirodalom felépítésén és ápolásán túl egy nagy, egységes és alapvetően békés világrend kialakítására. Most a rebellis USÁ-t hagyjuk.

Advertisement
Illustration for article titled Márczius 15

Viktória egyik leányát, Vicky-t a Német birodalom császárához adta, a nászból született II. Vilmos unoka.

Advertisement

Vilmos több súlyos terhet vitt a vállán, születésekor lebénult a bal karja (farfekvéses volt, a lábánál fogva rángatták ki). Elektrosokkal próbálták éveken át rendbe rakni (sikertelenül), szerkesztettek neki az ebből adódó torzulás miatt egy mechanikus szerkezetet, ami egy, a fejéhez és állkapcsához - amolyan lózablaként hasonlatosan egy csavarmenettel lett volna hivatott kiigazítani a torzulást. Nem volt egyszerű a gyerekkora, na.

Amikor 1901-ben távirat érkezett Vilmoshoz, hogy a nagyanyja haldoklik, haladéktalanul vonatra ült és szeretett nagyanyja végül (szó szerint) a kezei közt halt meg, ő volt a soros a virrasztáskor a halálos ágy mellett.

Advertisement

Egy harmadik unoka, V. György lett később a brit uralkodó.

Számoljunk együtt: II. Miklós (orosz cár), II. Vilmos (német császár), V. György (király). Ezek hárman viktoriánus unokatesók voltak.

Advertisement

A dolog ott romlott el, amikor Vilmos elkezdett szép nagy hadiflottát építeni és előjöttek a gyarmatosítási szándékai. György küldött neki egy levelet, hogy hé haversrác, ezt talán nem kéne, egyezzünk meg. Erre Vili megkereste a Mikit, hogy hellóka, kaptam egy fasza ajánlatot a Gyuritól, mi lenne ha neked volna egy jobb? Nem jött össze a deal.

Az uncsitesók innentől egymásnak feszültek. És 1914-ben eldörrent a legendás lövés Szarajevóban, a Habsburg Ferenc Ferdinándot, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét egy merénylő lepuffantotta, a többit úgy is tudjátok. Világégés, mifene.

Advertisement

V. György király annyira bedurcizott 1917-ben, hogy a családnevét a Szász-Coburg-Gothai elnevezésről Windsorra változtatta és megtagadta az összes német rokonát rangfosztással.

Illustration for article titled Márczius 15
Advertisement

A Nagy Háború végével II. Vilmos lemondott a trónról, másnap örök száműzetésbe vonult Hollandiába.

Soha nem tette többé a lábát német földre és visszavonult a politikától.

Amikor megszületett az első dédunokája, Berlinből a kérésére elvitték hozzá, erről készült ez a legendás fotó.

Advertisement

Vilmos végül 1942-ben halt meg, úgy rendelkezett, hogy ne temessék német földbe, a szerény kriptája Hollandiában van.

Március 15 egész érdekes, nemde?

Share This Story

Get our newsletter