Márciustól bajban a faszállítók!

Mint bizonyára mindannyian tudjátok, a fehérgalléros bűnözők leleplezésére a kormány elindította új csodafegyverét az EKÁER-t, hogy kravátlijuknál fogva rángassák a törvény színe elé a gaz csalókat.

Advertisement

Maga az elnevezés is csudálatos, mert elsőre azt gondolhatnánk, hogy nagyot hibázott a Nemzeti Rövidítések Ügyosztálya, amikor elhagyta az elhagyhatatlan "nemzeti" kitételt az EKÁER betűszóból, azonban ez nem így van. Mert hol is érvényesül az EKÁER? Hát nevéből adódóan elektronikusan az internetben, a szervereken és ezen túl közúton. És kik vannak a közúton? Hát ittas sofőrök. Az ellenőrzés első lépése a megállított járműnél, hogy aki nem tudja artikuláltan kimondani azt, hogy EKÁER, az mehet egyből vérvételre. Mennyi megspórolt szonda!

Advertisement

No de miért is lehetnek bajban (csak) márciustól a faszállítok? Azért mert tán kravátli akadhatott az EKÁER szerverek hűtőventillátoraiba, ugyanis azt történt, hogy múlt csütörtökön a minisztérium illetékesei közzétették, miszerint a február elsejei (holnapi) bevezetés elmarad, meghosszabbodik a próbaüzem 1 egész (bár rövidke, hiszen csak februárnyi) hónappal. Ezért március. És miért bajban? No, akkor ezt is elmesélem.

Mint bizonyára tudjátok, nőnek a fák, de sosem az égig és elsősorban azért, hogy ikeás pozdorja bútorlapként hozzanak melegséget a nappalikba, konyhákba és hálószobákba. Valamint tűzifaként a kályhákba. És hát ugye az ilyesmiket valakinek szállítania is kell. Taxatív felsorolásában eképp rendelkezik a nagy bölcsességű Nemzetgazdasági Miniszer Úr a december 31-én kihirdetett, január 1-től hatályos rendeletében (csak hogy legyen ideje mindenkinek felkészülni) az EKÁER vonatkozásában az Egyéb kockázatos termékek körében a fákról:

Advertisement

Igen, jól látjátok, a gömbfa akkor is bejelentésköteles, ha durván szegletesre alakítja az erdőipari operátor. A fináncok átlátnak ám a kalodán, hiába a mesterterv a gömb szögletesítésre, azt is be kell jelenteni, slussz-passz.

Ha valaki nem jelenti be és rajtakapják a szemfüles EKÁER ellenőrök egy mélységi razzia során, akkor bizony az árut lefoglalhatják, 40% bírságot szabhatnak ki és mindenféle egyéb szankciók alá vonhatják a gaz elkövetőt. Akinek 60 napra visszamenőleges forgalmának megfelelően 15%-nyi óvadéki letétet is kell tartania, hogy legyen miből azonnal vonni a 40%-ot.

Advertisement

Az ügy külön pikantériája, hogy az EKÁER az árut tömegben méri, a fát pedig erdei köbméterben szokás vagy atrotonnában. Ennek az az oka, hogy a kivágott fa szeret megszáradni, amikor süti a Napocska, fújja a szellőcske, ugyanakkor szeret vizet felvenni ha megesi az esőcske, havacska. Tehát a tömegét alapvetően befolyásolja a nedvességtartalom, ami minden faipari alkalmazásban haszontalan, de még a tűzifánál is csak felesleges teher. Ugyanis a víz nem szeret elégni a kályhában. Ezzel szembesülnek azok a naiv felhasználók, akik nem erdei köbméterre, hanem mázsára veszik a tűzifát. Picit meglocsolva máris többet nyom.

Kifundáltam egy emelt szintű érettségi tételt is ám, hogy nektek ma már ne kelljen:

Ferenc áll egy kisebb farakás tetején. Legfeljebb hány erdei köbméter légszáraz akác tűzifa lehet a farakásban ahhoz, hogy az abból képzett szállítmány ne legyen EKÁER köteles, ha Ferenc egy vödör jeges vizet borít a nyakába? Az adatok (erdei köbméter, légszáraz akác tűzifa jeges vízre vonatkozó abszorbciós együtthatója és a vödör térfogata a négyjegyű függvénytáblázatban).

Advertisement

Szóval ha faszállítók vagytok, márciustól legyetek nagyon óvatosak, haladéktalanul jelentsétek be a lemázsált durván szögletesre alakított gömbfát is!

Share This Story

Get our newsletter